USKONTO: FAKTAA JA OMAA SANAA

(Artikkelin kuvana toimii tiibettiläinen elämänpyörä)

Uskonto tuo jännittävä ja ympäripyöreä puheenaihe joka luo tietynlaista jännitystä ympäristön ilmapiiriin, voin jo tässä vaiheessa todeta että heitterit, minua ei kiinnostate ja teidän sananne, mutta sanon että olen tässä aiheessa miltei puolueeton, usko mihin lystäät, en minä syntinen lihasäkki ole ketään mistään tuomitsemaan, ellet tietenkin käytä uskontoasi syynä satuttaa ihmisiä!!

Tämä aihepiiri toimii myös oikein mielenkiintoisena sekä jaksavana argumentoinnin aiheena melkein missä tahansa, oli se sitten koulun ruokalassa, julkisessa vessassa tai vaikka promillepitoisissa illan istujaisissa, been there done that.

Mutta niin, mennäänpä asiaan…

Uskonto, usko jumalaan tai muuhun yliluonnollisen mahdin olemassa oloon ja sen pyhyyden tunteeseen, ah tunnen… jossakin. Se usein vastaa oppijärjestelmää ja/tai tulee ilmi yhteiskunnallisina tapoina ja jonkin sortin palvontamenoina esim, sunnuntaina kirkkoon jne. Uskontohan voidaan jaotella monin eri perustein, yksijumalallisuutena, monijumalallisuutena ja monistisuutena. Itse uskonnon määritelmästä ei vallitse yksimielisyyttä, eh-heh-eei, ei todellakaan, uskontotieteilijöiden mukaan uskonto onkin käsitteellisyys, joka on luotu suuresta määrästä uskomuksia (well duh), kokemuksia ja käyttäytymistaipumuksia.

Maailmalla vallitsee neljä suurinta uskontoa, jotka ovat:

  1. kristinusko (31,4%)
  2. islam (23,2%)
  3. hindulaisuus (15,0%)
  4. buddhalaisuus (7,1%)

(prosentit perustuvat tilastoihin maailman väkiluvusta.)

Minusta on ollut tähän mennessä todella hauska huomata kuinka pienempänä on uskonut jonkinlaiseen jumalaan, tai noh jeesus kristukseen koska olen kristinuskoisesta perheestä. Sittemmin hieman vanhempana onkin alkanut kyseenalaistamaan sitä suurempaa voimaa mikä muka olisi olemassa koska on tajunnut mitä kaikkea niiiiiin pahaa maailmassa voikaan tapahtua, miksi kaikkia rakastava jumala antaisi tällaista tapahtua? I dunno but that’s kinda shady…

sitten viimeisimmissä mietteissäni pääni päälle on syntynyt ajatuskupla, jossa lukee ”entä jos? Ja ”miksi ei?”, eihän sitä voi millään tavalla periaatteessa taikka käytännössäkään todistaa etteikö jotakin suurempaa voimaa olisi, onhan erilaisia uskontoja noin, hmm muistista heittämällä miltei 3000, niin miksei jokin niistä voisi olla totta? Olen kuitenkin hyvin skeptinen asian suhteen enkä oikein jaksa ajatella että mikään tuollainen olisi totta, ’coz im lazyassbitch… siispä tasapainottelen ateismin ja teismin ohuella nuoralla noin 3 metrin korkeudessa, mutta hei eikös metrin pudotuksestakin voi taittaa niskansa?

Ateismi eli jumalattomuus on oletettavasti käsite jonka mukaan jumalia ei ole olemassa, eli teismin eli jumalanuskon vastakohta, katos kummaa. Tämä aihepiiri elikkä ateismi voidaan jakaa kahdella tavalla:

ensimmäisenä väitelauseena toimii kuuluuko jumala tai jumalia todellisuuteen vai ei? Ontologisena käsityksenä ateismi on väitelause joka kuuluu ”jumalaa ei ole”. Ateismi ja teismi ovat tällöin ainoat mahdolliset kannat: jumala joko on tai ei ole.

Toisena määritelmänä ateismi on yksilön tiedollinen käsitys jolloin heidät/meidät voidaan jakaa positiivisiin ateisteihin joiden mielestä jumalaa ei ole ja jumalan olemassaoloa VOIDAAN pitää epätotena, sitten negatiivisiin ateisteihin joilta puuttuu tyystin usko jumalan olemassaoloon, eli jumalan olemassaolosta ei ole todistettavasti minkään näköistä näyttöä.

En ole varma voiko tämän tunkea tähän mutta tungen kuitenkin, jos olet eri mieltä voit tunkea peukalosi vaikka… suuhun 🙂 (u’r fokin baby ay?)

Naturalismi eli käsitys jonka mukaan luonto on kaiken käsittävä eikä sen ulkopuolella ole yhtään mitään. Naturalismin yksi hyvin mielenkiintoinen äärimuoto on mekanistinen materialismi, eli maailma olisi tämän mukaan yksi iso ”kone”, jossa deterministiset luonnonlait hallitsevat kaikkea ennalta. Meidän todellisuutemme siis muodostuisi vetovoimien ja voimakenttien hallitsemista aineellisista hiukkasista ja järjestelmistä, nän ollen minä, sinä ja kaikki muut ihmiset ja inhimillinen ajattelu ovat silkkaa ainetta ja energiaa, tämän mukaan meillä kenelläkään ei ole vapaata tahtoa eikä myöskään moraalista vastuuta tai omia valintoja, *pyyhkäisee hien otsalta – ”what a relief…”, kuulostaa hullulta eikös, mutta pistää miettimään tietyllä ajatustasolla.

Reinkarnaatio, joka olisi omasta mielestäni aika cool juttu, on uudelleen syntyminen toiseen ruumiiseen. Moni uskonto nojaa tätä ajatusmallia vasten, onhan se toki helpottava idea että syntyisi uudelleen. Tätä ajattelevat esimerkiksi monet luonnonuskonnot, hindulaiset ja buddhalaiset. Omasta mielestäni näistä monista uskonnoista Antroposofia on todella mielenkiintoinen, se kutsuu aikaisempien ja myöhempien elämien riippuvuussuhdetta karmaksi, jonka merkityksen moni varmasti tietää ja tajuaa, kun ihminen delaa, käy hän läpi elämänsä vaiheet lopusta alkuun, joutuen itse kokemaan kaiken elämänsä aikana muille aiheuttaman tuskan, how fuckdup is dat, boiiii? 😀 muuta faktaahan tästä löytyy kuuluisasta intterneeeeetistä jos sattuu kiinnostamaan!

and oh boy oh boy myytit, esimerkiksi skandinaaviset muinaisuskonnot, skandinaavinen mytologia on jotain niin hienoa, viikinkiaikastein asukkaiden myyttejä ja uskomuksia, nämä jotka kertovat maailman synnystä, rakenteesta ja tuhosta… jättiläisistä, jumalista ja muiden olentojen seikkailuista. Edda on tärkeä lähde tälle kansantarustolle, se kirjoitettiin 1200-luvulla islannissa. Jumalat jotka ehkä parhaiten tunnetaan esimerkiksi elokuvasarjasta The Avengers ovat Odin, jumalten kuningas, joka oli sodan, viisauden ja kuoleman ynnä muiden jumala, sitten on Loki, jumalten keppostelija ja viihdyttäjä, tulen jumala ja muodonmuuttaja, loki opettaa että kun kuolet nii synnyt uudestaan ns parantamaan edellisen elämäsi virheitä… tätä voisi jatkaa vaikka kuinka kauan mutta voitte te itsekkin käydä etsimässä tietoa jos teitä kiinnostaa.

Voithan uskoa avaruusolentoihinkin, että ne humanoidin kaltaiset vieraat eliöt ja olennot hallitsevat maailmaa ja pitävät salaliittoa yllä maailman hallitsevien maiden kanssa, että jos eivät ihmiset noudata kaikkia käskyjä esimerkiksi vaikkapa 9/11 ja Pentagon, voi olla maailma tuomittu e.t. Invaasioon 😀 mistä sitä koskaan tietää, tai sitten he vain tarkkailevat meitä ja tutkivat satunnaisia ”unohdettuja” ihmisiä, lehmiä sun muita asioita. Jos edenin projekti onkin valmistautumista johonkin suurempaan tai Egyptin pyramidit ovatkin suuria lähettimiä, uus meksikon vuoden 1948 vierailija, jospa enkelit sun muut samankaltaiset asiat vanhoissa kaiverruksissa yms. ovatkin meidän kauan odotettuja alf karvakasoja… hmm siinä miettimistä jos tykkää taivutella ajatuksia ääripäistä toisiin ulottuvuuksiin (pun intended) 😀

Kun aloin tätä kirjoittamaan halusin jakaa tietoa parista erilaisesta uskonnosta ja uskomuksista sekä oman mielipiteeni. Nämä asiat yleensäkin ovat mielenkiintoisia koska ne ovat niin kovin mystisiä ja niitä ei voi todistaa oikeiksi, ”kunhan uskot tarpeeksi, voit lentää” tyylistä meininkiä sormet ristissä elämänsä läpi että pääsee sinne niin sanottuun hyvään tuonpuoleiseen, en siis halua loukata ketään, uskokoon kuka mihin haluaa, niin kuin tekstin alussa mainitsin, what ever floats ur boat man! Itse uskon sanotaanko vaikka hedonismiin, eli siihen että elämästä pitää osata nauttia täysin rinnoin, materialismi ei ole pahasta hyvän maan rajoissa. Sitten pitää myös olla suorasanainen ja suoraselkäinen mutta kohtelias ja kohdella toisia niinkuin haluaisit heidän kohtelevan sinua, muttei kuitenkaan pidä alentua nuolemaan perseitä, optimistinen nihilismi on se juttu. Tähän ikään mennessä en kuitenkaan mihinkään jumalaan usko, mutta haluan olla optimistinen ja ehkä hieman typerä idealisti ja kieltää sen totuuden että rakkaat lähimmäiset ynnä muut ihmiset, lemmikit jne. mätänevät kuopassa six feet underground, koska haluan kaikille pelkkää hyvää joten haluan hieman uskoa siihen että he elävät kuoleman jälkeen jossain paremmassa paikassa, terveinä ja onnellisina, wellp… ei voi koskaan tietää mitä elämässä sattuu joten voi olla että jonkinlaiseen uskoon tulenkin mutten ainakaan näillä näkymin, rationaalisesti ajatellen uskon tieteeseen ennemmin kuin jumalaan mikä tekee minusta aika lailla pienen ateistin.

Mutta hei, uskomattoman (pun intended) hyvää syksyistä torstaita teille kaikille, kiitos aikanne tuhlaamisesta! Rakkaudella levonpitäjä 🙂

Tietoa kirjoittajasta

LÖÖBA

20 vuotias lahtelainen retku, viihteen hyvä ystävä ja lööbaamisen vaimo. sekoilu- lepo - ryhdistäytyminen on se juttu ja musiikki kuuluu kuvioihin vahvasti. Mukava, hauska, hieman ujo mutta askel askeleelta äänekkäämpi ja sitäkin tyhmempien juttujen tuottaja. Kiitos kun olet eksynyt tänne, kirjoitan blogia terapeuttisista syistä ja tuntuu hyvältä jos joku tätä paskaa jaksaa selailla. peace man, elvis has left the building.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *